دنیای قهوه

بسکت قهوه چیست؟+ معرفی انواع بسکت قهوه

بسکت قهوه چیست؟+ معرفی انواع بسکت قهوه

امروز در زمان نوشیدن فنجان قهوه‌ام، این موضوع ذهنم را درگیر کرده بود که چرا طعم قهوه‌ای که خودم درست کرده‌ام با آن چیزی که در کافه سرو می‌شود، فرق دارد؟ شاید فکر کنید راز کار در نوع دستگاه اسپرسوساز یا دانه‌های قهوه است. البته انتخاب یک قهوه باکیفیت، مثلاً خرید قهوه از قهوه لاوا، می‌تواند اولین قدم باشد. اما چیزی که اغلب از چشم ها دور می ماند، یک ابزار کوچک اما مهم است که باریستاهای حرفه‌ای اهمیتش را به‌خوبی می‌دانند، این ابزار بسکت قهوه است.

این قطعه کوچک که شاید در نگاه اول فقط یک فیلتر ساده به نظر برسد، در واقع بخشی کلیدی از مراحل تهیه قهوه است. اگر می‌خواهید بدانید بسکت قهوه دقیقاً چیست، چه انواعی دارد و چرا باید به آن اهمیت بدهید و خیلی از نکات ریز دیگر، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

بسکت قهوه چیست؟

شاید بسکت قهوه را بتوان به یک سبد کوچک فلزی تشبیه کرد که پودر قهوه را در داخل آن می‌ریزند. زمانی که دستگاه اسپرسوساز را روشن می کنیم، آب داغ با فشار از داخل سوراخ های خیلی ریز بسکت قهوه عبور می‌کند، با قهوه ترکیب می‌شود و در نهایت شما عصاره قهوه را در فنجان خود خواهید داشت.

 بسکت قهوه چطور کار می‌کند؟

بسکت قهوه چطور کار می‌کند؟

زمانی که آب از روی پودر قهوه عبورمی کند، بسکت قهوه، آب را به صورت مساوی روی تمام بخش های پودر قهوه پخش میکند. دقت کنید که اگر آب مساوی پخش نشود و بخشی از قهوه، خوب عصاره گیری نشود، طعم اسپرسو هم ناخوشایند خواهد بود. با این حساب می‌توان گفت که بسکت قهوه نقش مهمی را در عصاره گیری کامل ایفا میکند.

یک نکته جالب!

اگر عاشق قهوه هستید و می‌خواهید در خانه هم اسپرسویی شبیه به قهوه‌های کافه درست کنید، حتما به تفاوت دانه قهوه و پودر قهوه توجه کنید، برای تهیه یک اسپرسوی لذیذ، استفاده از دانه قهوه تازه به جای پودر قهوه آماده توصیه می‌شود، چرا که آسیاب تازه دانه‌ها، طعم و عطر بهتری برایتان به ارمغان می‌آورد. در مقالات قبلی‌مان برای کمک به شما عزیزان راهنمای جامع آسیاب کردن قهوه در اختیارتان گذاشتیم. در مرحله بعدی باید به بسکت دستگاهتان توجه کنید. شاید با عوض کردن آن بتوانید طعم بهتری از قهوه بگیرید!

بسکت پرتافیلتر چیست؟

دانستن نام قطعات اسپرسوساز برای وقتی که می‌خواهید قطعات دستگاه را عوض کنید یا قطعه جدیدی را بخرید، مهم است. مثلا ممکن است که با بسکت پرتافیلتر روبرو شوید. منظور از این دستگاه همان بسکت قهوه‌ای است که داخل دسته پرتافیلتر دستگاه اسپرسوساز قرار می‌گیرد.

 پرتافیلتر بخشی از دستگاه اسپرسوساز است که شبیه یک دسته با سری فلزی طراحی شده و مستقیماً زیر هدگروپ دستگاه نصب می‌شود. بسکت پرتافیلتر همان قطعه فلزی کوچک با سوراخ‌های ریز است که پودر قهوه درون آن ریخته می‌شود.

تقاوت بسکت قهوه و بسکت پرتافیلتر چیست؟

حالا شاید بپرسید که فرق بسکت قهوه و بسکت پرتافیلتر چی هست؟ باید بگوییم که بسکت قهوه همان سبد فلزی است که برای عصاره‌گیری قهوه استفاده می‌شود. اما وقتی این بسکت داخل پرتافیلتر (دسته نگهدارنده) قرار می‌گیرد، به آن بسکت پرتافیلتر می‌گویند. این دو از نظر عملکرد هیچ تفاوتی با هم ندارند!

انواع بسکت قهوه

بسکت قهوه از نظر نحوه طراحی و عملکرد بسیار متنوع است در زیر رایج ترین انواع را برایتان آورده‌‌ایم:

بسکت قهوه ریج‌دار

بسکت‌های ریج‌دار به بسکت‌هایی گفته می‌شود که در قسمت بالای خود دارای برجستگی‌هایی هستند که به آن‌ها “ریج” می‌گویند. این ریج‌ها کمک می‌کنند تا بسکت به‌طور ثابت در پرتافیلتر قرار گیرد و تکان نخورد. این ویژگی باعث می‌شود که استفاده از آن‌ها در دستگاه‌های اسپرسوساز بسیار راحت باشد، زیرا از جابه‌جایی غیرقابل کنترل جلوگیری می‌کند. در این نوع بسکت، فنر پرتافیلتر به راحتی آن را محکم نگه می‌دارد، اما در صورتی که فنر بی کیفیت باشد، امکان افتادن بسکت وجود دارد.

بیشتر بدانید: بهترین زمان برای نوشیدن قهوه

مزایای این دستگاه عبارتند از:

  • استحکام بیشتر
  • نصب آسان‌تر
  • ثبات بیشتر و جلوگیری از جابه‌جایی یا حرکت بسکت

معایب بسکت قهوه ریج دار:

  • تمیز کردن سخت به علت گیر کردن قهوه در دندانه‌ها
  • پیچیدگی بیشتر در کار با آن
بسکت قهوه بدون ریج

بسکت قهوه بدون ریج

بسکت‌های بدون ریج برخلاف نوع ریج‌دار هیچ‌گونه برجستگی یا دندانه‌ای در قسمت بالای خود ندارند. این طراحی ساده‌تری دارد و بیشتر برای کسانی که به دنبال راحتی در استفاده و تمیز کردن هستند، مناسب است.

مزایا این دستگاه عبارتند از:

  • تمیز کردن آسان‌تر
  • راحتی در استفاده
  • مناسب برای مبتدی‌ها

معایب بسکت قهوه بدون ریج:

  • استحکام کمتر
  • احتمال جابه‌جایی

بسکت قهوه استاندارد

این ابزار معمولا در دستگاه های اسپرسوساز سنتی و نیمه اتوماتیک به کار می رود که نقش خیلی مهمی را هم در عصاره گیری قهوه ایفا می کند. ابعاد سبد استاندارد بوده و معمولا در محدوده 58 میلیمتری قرار دارد. این ابعاد استاندارد سبب شده که با اکثر اسپرسوسازها در بازار سازگاری داشته باشد و خیلی از باریستاها بتوانند از آن به آسانی استفاده کنند.

مزایای بسکت قهوه استاندارد

  • سازگاری بالا با اکثر دستگاه‌ها
  • کنترل کیفیت و مناسب برای تهیه اسپرسوی غلیظ و یکنواخت
  • قابل استفاده توسط حرفه‌ای‌ها و تازه‌کارها

 و اما درباره معایب پرتافیلتر استاندارد باید بگوییم که:

  • نیاز به مهارت برای تهیه اسپرسوی بی‌نقص
  • زمان‌بر بودن نظافت

بسکت تک‌دیواره یا عدم تحت فشار

بسکت قهوه تک‌دیواره جز ابزارهای پیشرفته ای است که باریستاها برای تهیه یک اسپرسوی باکیفیت از آن استفاده می کنند. این بسکت تنها یک لایه سوراخ در کف خود دارد، برای همین به باریستاها امکان می‌دهد تا بر فرآیند عصاره‌گیری کنترل کاملی داشته باشند. برخلاف بسکت‌های دو‌دیواره که فشار مصنوعی ایجاد می‌کنند، در بسکت‌های تک‌دیواره فشار توسط باریستا و دستگاه اسپرسو تنظیم می‌شود. این ویژگی باعث می‌شود تا حرفه‌ای‌ها بتوانند تنظیمات دقیقی روی دما، فشار آب، و میزان آسیاب قهوه اعمال کنند.

بیشتر بدانید: روش های دم آوری قهوه

مزایای بسکت قهوه تک‌دیواره

  • امکان تنظیم دقیق فشار، دما و میزان آسیاب قهوه
  • نتیجه حرفه‌ای‌تر و طعم‌های بی نظیر از دانه‌های قهوه.
  • مناسب برای باریستاهای حرفه‌ای

معایب بسکت قهوه تک‌دیواره

  • نیاز به تجربه‌ی بالا در زمان استفاده
  • سازگاری محدود با برخی از دستگاه‌ها
  • زمان‌بر بودن عصاره‌گیری

بسکت قهوه دوجداره یا تحت فشار

بسکت قهوه دوجداره یا تحت فشار

بسکت‌های دوجداره یا تحت فشار نوعی از بسکت‌های قهوه هستند که با ایجاد فشار بیشتر بر روی عصاره قهوه، طعم غلیظ‌تر و کرمای بیشتری را تولید می‌کنند. این بسکت‌ها دارای دو لایه هستند که لایه داخلی آن مشبک بوده و لایه خارجی دارای یک روزنه کوچک در مرکز است.

 مزایای بسکت قهوه دوجداره

  • کرمای بیشتر و با کیفیت‌تر در قهوه
  • طعم غلیظ‌تر
  • مناسب برای مبتدیان به علت نیاز به تنظیمات کمتر

معایب بسکت قهوه دوجداره

  • کنترل کمتر روی استخراج
  • کاهش اسیدیته طبیعی قهوه
  • مناسب برای همه قهوه‌ها نیست

 بسکت بدون کف

بسکت قهوه بدون کف طراحی متفاوتی نسبت به سایر بسکت‌ها دارد؛ این بسکت‌ها کف بسته ندارند و ساختاری باز دارند که به باریستا امکان می‌دهد جریان قهوه را به‌طور مستقیم مشاهده کند. پیشنهاد می دهیم کسانی که به دنبال کنترل دقیق‌تر فرآیند عصاره‌گیری هستند، سراغ اسپرسوسازهایی با بسکت بدون کف بروند.

مزایای بسکت قهوه بدون کف

  • مشاهده جریان قهوه و کنترل دقیق آن
  • شفافیت در عصاره‌گیری
  • کاهش فشار داخلی بر قهوه و طعم نهایی دلپذیر

معایب بسکت قهوه بدون کف

  • نیاز به مهارت بالا برای استفاده
  • حساسیت به خطا
  • عدم سازگاری با برخی دستگاه‌ها

بسکت قهوه یک نفره

بسکت یک نفره، همانطور که از نامش پیداست، برای تهیه یک شات اسپرسو طراحی شده است. این نوع بسکت معمولاً مناسب کافه‌هایی است که برای مشتریان خود یک شات اسپرسو به‌صورت تک‌نفری سرو می‌کنند. طراحی این بسکت کوچک‌تر از بسکت دابل یا دونفره می‌باشد و بیشتر برای باریستاهایی که نیاز به کنترل دقیق‌تری دارند، مناسب است.

بیشتر بدانید: قهوه دمی یا اسپرسو

مزایا بسکت یک نفره

  • مناسب برای استفاده فردی
  • صرفه‌جویی در زمان و هزینه

معایب بسکت یک نفره

  • نیاز به تنظیمات دقیق قهوه و تنظیم فشار در تهیه برای یک نفر
  • کاهش سرعت عملکرد در کافه‌های شلوغ

بسکت دابل یا دونفره

بسکت دابل یا دونفره

بسکت دابل یا دونفره به‌گونه‌ای طراحی شده است که دو شات اسپرسو را هم‌زمان تهیه می‌کند. این نوع بسکت بیشتر در کافه‌های شلوغ و در مواقعی که نیاز به سرو دو شات در یک زمان باشد، کاربرد دارد.

مزایا بسکت دابل

  • افزایش سرعت تهیه قهوه اسپرسو
  • مناسب برای گروه‌های بیشتر

معایب بسکت دابل

  • کنترل دشوارتر میزان قهوه و فشار
  • مصرف بیشتر قهوه

در ادامه توضیحات کلی درباره انواع بسکت قهوه را به کمک جدول خدمتتان ارائه کرده ایم:

نوع بسکت

سایز رایج

مزایای کلیدی

معایب کلیدی

قیمت تقریبی (تومان)

کاربرد

ریج‌دار

51، 53 میلی‌متر

استحکام بالا، توزیع یکنواخت

تمیز کردن سخت، قیمت بالا

1300,000 – 1500,000

قهوه‌های تیره و روغنی

بدون ریج

51، 53 میلی‌متر

تمیز کردن آسان، کنترل دقیق

استحکام کمتر، نیاز به توزیع دستی

1200,000 – 1400,000

قهوه‌های روشن

استاندارد

51، 53 میلی‌متر

همه کاره، قیمت مناسب

نیاز به مهارت

1250,000 – 1450,000

استفاده روزمره

تک‌دیواره

51 میلی‌متر

طعم غنی، کنترل دقیق

نیاز به مهارت بالا، قیمت بالا

1350,000 – 1600,000

اسپرسو حرفه‌ای

دوجداره

51، 53 میلی‌متر

کرمای بیشتر، طعم غلیظ‌تر، مناسب مبتدیان

کنترل کمتر بر استخراج، کاهش اسیدیته

1250,000 – 1450,000

قهوه با کرمای بالا، استفاده خانگی

بدون کف

51 میلی‌متر

کنترل دقیق عصاره‌گیری

نیاز به مهارت بسیار بالا، قیمت بسیار بالا

1400,000 – 1700,000

آزمایش و تحقیق

یک نفره

38 میلی‌متر

مناسب برای یک نفر، صرفه‌جویی

نیاز به تنظیم دقیق

750,000 – 1.000,000

استفاده خانگی

دابل

58 میلی‌متر

سرعت بالا، مناسب برای کافه‌ها

کنترل دشوار، مصرف بیشتر قهوه

-700.000

1450,000

کافه‌ها و رستوران‌ها

انواع بسکت قهوه از نظر اندازه

بسکت‌ها از نظر اندازه هم به دسته‌های متعددی طبقه‌بندی می‌شوند که در زیر رایج ترین آنها را  خدمتتان معرفی کرده ایم:

سایز ۵۸ میلی‌متر

این سایز بیشتر برای دستگاه‌های حرفه‌ای و خانگی مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل توزیع یکنواخت آب و حفظ حرارت، قهوه‌ای با کرمای غلیظ و طعمی لذیذ ارائه می‌دهد. اگر کیفیت قهوه برایتان مهم است، این اندازه انتخابی دقیق و مطمئن است.

سایز ۵۷ میلی‌متر

این سایز امروزه در بازار خیلی کم پیدا می شود و معمولاً در دستگاه‌های خانگی برندهایی مثل للیت و آسکاسو استفاده می‌شود. اگر دستگاه شما از این دسته از برندهاست، می‌توانید مطمئن باشید که طعمی خوب و عصاره‌گیری مناسبی خواهید داشت.

سایز ۵۴ میلی‌متر

بسیاری از دستگاه‌های محبوب خانگی مانند بامبینو و باریستا اکسپرس از این سایز بسکت استفاده می‌کنند. این بسکت برای افرادی که از دستگاه‌های خانگی باکیفیت استفاده می‌کنند و به دنبال قهوه‌ای خوش‌طعم هستند، کاملاً مناسب است.

سایز ۵۳ میلی‌متر

این سایز بیشتر در دستگاه‌های خاصی مثل لا اسپازیلا و دالا کورته دیده می‌شود. این دستگاه‌ها به دقت بالا در عصاره‌گیری معروف هستند و بسکت هایی با این سایز میتوانند قهوه هایی با طعم بی نظیر را برای قهوه دوستان ارمغان آورند.

بیشتر بدانید: طرز تهیه قهوه کف دار با موکاپات

سایز ۵۱ میلی‌متر

معمولا این سایز در دستگاه‌های کوچک و اقتصادی مانند نوا، مباشی و کروپس استفاده می‌شود. اگر به دنبال دستگاهی کوچک و مقرون‌به‌صرفه هستید، این سایز بسکت برای مصارف روزمره گزینه خوبی خواهد بود و قهوه‌ای مناسب آماده می‌کند.

برترین برندهای بسکت قهوه

آشنایی با بهترین برندهای بسکت قهوه، برای باریستاها و علاقه‌مندان به قهوه بسیار حائز اهمیت است. چراکه هر برند با توجه به متریال، طراحی و تکنولوژی ساخت، کیفیت و عملکرد متفاوتی را ارائه می‌دهد. در ادامه سعی کرده ایم تا لیستی ده تایی از بهترین برندهای بسکت قهوه را در اختیارتان بگذاریم:

  • بامبیو
  • باریستا پروی
  • برویل
  • موونا
  • لا اسپازیلا
  • دالا کورته
  • تکنو
  • لا مارزوککو
  • آی ام اس
  • دلونگی

برترین برندهای بسکت قهوه

نکات مهم در زمان انتخاب بسکت قهوه

در اینجا به پنج نکته اساسی اشاره می‌کنیم که به شما کمک می‌کند بهترین انتخاب را انجام دهید:

تناسب با دستگاه اسپرسو

هر اسپرسوساز دارای ویژگی های خاصی می‌باشد و برای همین ممکن است که هر کدام از آنها با بسکت خاصی، عملکردشان بهتر باشد. با در نظر گرفتن این موضوع سرعت و دقت عصاره گیری اسپرسوساز هم به بهترین شکل تنظیم می گردد.

حجم کاری کافه یا خانه شما

اگر شما صاحب یک کافه با حجم کاری بالا هستید، حتماً به دنبال بسکت‌هایی باشید که سرعت و کارایی‌تان را افزایش دهد. بسکت‌های دابل به دلیل ظرفیت بیشتر و عملکرد سریع‌تر، برای چنین محیط‌هایی مناسب‌تر هستند.

سطح تجربه باریستاها

مهارت باریستا نقش بزرگی در انتخاب بسکت دارد. باریستاهای حرفه‌ای معمولاً از بسکت‌های تک‌دیواره یا بدون کف استقبال می‌کنند، زیرا این مدل‌ها کنترل دقیق‌تری بر روند عصاره‌گیری می‌دهند.

قیمت بسکت قهوه

برای کافه‌ای با حجم کاری متوسط یا پایین به دنبال گزینه‌ای اقتصادی باشید. معمولا بسکت‌های استاندارد و دابل بهترین انتخاب خواهند بود. این بسکت‌ها معمولاً قیمت مناسبی دارند و برای استفاده روزمره کاملاً مناسب هستند.

بررسی میزان امکانات

در زمان خرید بسکت قهوه درباره میزان امکانات آنها تحقیق کنید. برای مثال برخی مدل‌ها، مانند بسکت‌های بدون کف، به شما کمک میکنند جریان قهوه را بهتر مشاهده کرده و فشار را با دقت بیشتری کنترل کنید.

جمع بندی

بسکت قهوه ابزار کلیدی برای تهیه یک شات اسپرسوی خوشمزه است.  شما میتوانید میزان کالری انواع قهوه را تنها با انتخاب بسکت قهوه باکیفیت کاهش دهید؛ به‌طور مثال، یک فنجان قهوه اسپرسوی ساده بدون شکر کمتر از 5 کالری دارد. بسکت مناسب می‌تواند عصاره‌گیری یکنواختی را بدون نیاز به افزودنی‌های پرکالری خدمتتان ارائه دهد.

انتخاب بسکت قهوه را با در نظر گرفتن مواردی مانند دستگاه اسپرسو، حجم کاری، تجربه باریستا و بودجه انجام دهید. 

در پایان …

 از طرفداران طعم‌های واقعی می خواهیم که برای خرید قهوه اسپرسو، خرید قهوه عربیکا، خرید قهوه روبوستا و… با مشاوران قهوه لاوا در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *