آداب نوشیدن اسپرسو در ایتالیا
در زبان ایتالیایی، اسپرسو به معنای ” عصاره گیری تحت فشار” است. این قهوه غلیظ را با عبور دادن آب داغ تحت فشار از دانههای قهوه آسیابشده به دست میآورند. خرید قهوه اسپرسو باکیفیت، همراه با بررسی قیمت قهوه، از جمله مواردی است که علاقهمندان به این نوشیدنی پرطرفدار باید به آن توجه کنند.
ایتالیاییها معمولاً اسپرسو خود را ایستاده در بار مینوشند و با دوستان یا باریستا صحبت میکنند. نوشیدن اسپرسو بخشی از زندگی روزمره در ایتالیا است. در ایران نیز افراد زیادی به اسپرسو علاقه دارند و به دنبال تجربه طعم و عطر واقعی آن هستند. همین علاقه به این نوشیدنی ایتالیایی، ما را بر آن داشته تا امروز درباره آداب نوشیدن اسپرسو تحقیق کنیم و سری به منابع ایتالیایی بزنیم.
اهمیت فرهنگی اسپرسو ایتالیایی
اسپرسو ایتالیایی در قرن نوزدهم متولد شد و از آن زمان به بعد به بخشی جداییناپذیر از فرهنگ و زندگی روزمره مردم این کشور تبدیل شده است. کشف اسپرسو به آنجلو موریوندو، که اغلب به عنوان “پدر اسپرسو” شناخته میشود، نسبت داده شده است. او اولین دستگاه اسپرسو ساز را در سال 1884 به ثبت رساند. این اختراع آغازگر انقلابی در دنیای قهوه بود.
چه زمانی از روز مناسب برای نوشیدن اسپرسو است؟
برای اینکه بتوانید مانند حرفه ای ها قهوه اسپرسو را نوش جان کنید باید به بهترین زمان برای نوشیدن قهوه توجه کنید. برخلاف بسیاری از فرهنگهای دیگر، ایتالیاییها به ندرت اسپرسو را همراه با غذا مینوشند، آنها اغلب آن را بعد از ناهار یا شام می نوشند و عقیده دارند که این کار برای کمک به هضم غذا و لذت بردن از طعم آن مفید است.
با این حال، قهوههای حاوی شیر مانند کاپوچینو فقط صبحها نوشیده میشوند. خیلی از ایتالیایی ها معتقد هستند که نوشیدن قهوههای حاوی شیر بعد از غذا، به ویژه در بعد از ظهر یا عصر، میتواند هضم غذا را مختل کند. بنابراین، آنها فقط صبحها شیر را با قهوه مینوشند و در اواخر روز به اسپرسو یا سایر قهوههای بدون شیر روی آورند.
نحوه و آداب نوشیدن قهوه اسپرسو
در این بخش، ما سنتها و آداب معاشرت نوشیدن اسپرسو ایتالیایی را مورد بحث قرار میدهیم و بررسی میکنیم که چه عاملی تجربه اسپرسو ایتالیایی را منحصر به فرد میکند.
تجربه تهیه و نوشیدن اسپرسو در خانه
یکی از بهترین راهها برای یادگیری آداب نوشیدن اسپرسو، تجربه تهیه آن در خانه است. استفاده از موکوپات، که به آن قهوهساز ایتالیایی نیز میگویند، به شما این امکان را میدهد که حس و حال درست کردن اسپرسو به سبک ایتالیایی را تجربه کنید. وقتی خودتان اسپرسو را با دقت آماده میکنید، بیشتر به اهمیت عطر، طعم و لذت بردن از آن پی میبرید. شما میتوانید با مطالعه مقاله آموزش تهیه اسپرسو با موکاپات به آسانی یک قهوه غلیظ و قوی را در خانه تهیه کنید.
اسپرسو یک نوشیدنی سریع ولی قوی!
برخلاف آمریکا، جایی که مردم عادت دارند با لیوانهای بزرگ قهوه در دست راه بروند و ساعتها آن را به آرامی بنوشند، اسپرسو در ایتالیا یک نوشیدنی فوری و پرانرژی است.
در ایتالیا، معمولاً اسپرسو را سریع و ایستاده، کنار بار مینوشند. کل ماجرا شاید ۳۰ ثانیه طول بکشد. اسپرسو در یک یا دو جرعه تمام میشود و این سرعت، بخشی از فرهنگ نوشیدن آن است. در واقع، اگر کسی بخواهد اسپرسو را آرامآرام و در طول زمان بنوشد، رفتار او ممکن است عجیب و حتی غیرمعمول به نظر برسد.
نوشیدن اسپرسو در حالت ایستاده = بدشانسی
در ایتالیا، نوشیدن اسپرسو در حالت ایستاده کنار بار کاملاً عادی و حتی بخشی از فرهنگ است. اما جالب است بدانید که اگر خارج از بار یا پیشخوان باشید و همچنان ایستاده اسپرسو بنوشید، این کار یعنی بدشانسی یقه تان را خواهد گرفت! بنابراین، اگر قصد دارید اسپرسو را در خانه یا جای دیگری بنوشید، حتماً بنشینید و بعد نوش جان کنید.
بیشتر بدانید: قهوه دمی یا اسپرسو
اسپرسو با یک لیوان آب سرو می شود
در برخی مناطق ایتالیا، اسپرسو را با یک لیوان کوچک آب خنک سرو میکنند. شاید فکر کنید این آب برای رفع تشنگی بعد از قهوه است، اما اینطور نیست! آب خنک کمک میکند دهان شما قبل از نوشیدن اسپرسو تمیز شود تا بتوانید طعم واقعی و بینظیر آن را حس کنید.
هنر هم زدن اسپرسو
هم زدن اسپرسو ممکن است ساده به نظر برسد، ولی روش خاصی دارد. هدف از هم زدن قهوه اسپرسو بیدار کردن طعم و عطر کامل اسپرسو است. باید بهطور ملایم از بالا به پایین هم زد، نه دایرهای. این کار باعث میشود هر جرعه اسپرسو خوشعطر و خوشطعم باشد و تجربهای فراموشنشدنی را برایتان رقم بزند.
تفاوت نوشیدن قهوه اسپرسو دبل با سینگل
قهوه سینگل همان یک شات قهوه است که از 7 الی 13 گرم قهوه آسیاب شده (بسته به نوع بسکت و دستگاه اسپرسو این میزان متفاوت است) به دست می آید. معمولا طعم آن متعادل است و بیشتر برای کسانی که به دنبال نوشیدنی خوش طعم با کافئین کمتر هستند، مناسب است (البته پیشنهاد ما این است که اگر طعم استانداردتری را با کافئین نزدیک به قهوه سینگل می خواهید تجربه کنید ریسترتو را امتحان کنید). در مقابل قهوه دبل که به صورت استاندارد آن را اسپرسو می گویند شامل 17 الی 21 گرم قهوه آسیاب شده است. این قهوه را در یک فنجان بزرگ می ریزند که طعم آن قوی و نسبت به مدل سینگل غلیظ تر است. قهوه اسپرسو سینگل دارای کافئین کمتری نسبت به اسپرسو دوبل است. در صورت تمایل میتوانید مقاله کدام نوع قهوه کافئین کمتری دارد را نیز مطالعه فرمایید.
قهوه ترک یا اسپرسو؟
اگر به دنبال لحظاتی آرام و لذتبخش هستید و دوست دارید قهوهتان را به آرامی و در فضایی سنتی بنوشید، قهوه ترک انتخابی عالی است. این نوشیدنی با روش سنتی تهیه میشود و طعم و عطری خاص دارد که طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است.
اما اگر به نوشیدنی غلیظ، قوی و سریع علاقه دارید که انرژی زیادی به شما بدهد، اسپرسو گزینهای ایدهآل است. برای اینکه بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید، پیشنهاد میکنیم مقاله تفاوت قهوه ترک و اسپرسو را نیز مطالعه فرمایید.
جمع بندی
آداب نوشیدن اسپرسو ساده است، فقط کافی است که آن را در حالت نشسته و سریع بنوشید. همچنین هم زدن آن را به شکل بالا و پایین انجام دهید. موارد دیگری وجود دارد که به شما کمک می کند مانند یک ایتالیایی اسپرسو را بنوشید که در مقاله به آنها اشاره کردیم.